Hoe werkt een AED in de praktijk? Een stappenplan.
U hoopt het nooit nodig te hebben, maar in geval van een reanimatie kan een Automatische Externe Defibrillator, kortweg AED genoemd, letterlijk van levensbelang zijn. Het bedienen van een AED is gelukkig eenvoudig te leren en iedereen mag het doen. Hierbij helpt het wel als u een cursus reanimeren heeft gevolgd. In zo’n cursus leert u hoe een reanimatie in z’n werk gaat en hoe u de AED moet bedienen. In een noodsituatie kunt u dan adequaat optreden en mogelijk het verschil maken tussen leven en dood. Heeft u nog geen reanimatiecursus gevolgd? In dit artikel leggen we u kort uit hoe een AED in de praktijk werkt.
Stap 1: Laat een AED halen
Een AED is een aanvulling op een reanimatie. Het is van levensbelang om eerst met de reanimatie te starten. Het bellen van 112 hoort hier uiteraard ook bij. Als u alleen bent haalt u de AED alleen als deze binnen handbereik is en je er direct bij kunt, zodat de reanimatie niet te lang stil komt te liggen. Zijn er meerdere mensen aanwezig? Laat de AED dan door iemand anders halen of laat iemand de reanimatie overnemen terwijl u zelf de AED haalt.
Stap 2: Zet de AED aan
Zodra de AED ter plaatse is, moet deze aangesloten worden. Hiervoor ontbloot u het bovenlichaam van het slachtoffer. Daarna zet u de AED aan. Soms doet u dit door het deksel te openen, in andere gevallen is er een aan/uit knop aanwezig. De AED begint nu ook zelf te vertellen welke handelingen u moet uitvoeren.
Stap 3: Plak de elektroden stickers
Nu haalt u de elektroden stickers uit de verpakking en plakt deze in één keer op de juiste plaats. Heeft u ze niet goed geplakt? Dan moet u altijd een nieuwe sticker pakken, aangezien ze niet hergebruikt kunnen worden. Op de verpakking of op de elektroden zelf staat duidelijk aangegeven waar ze geplakt moeten worden.
Stap 4: De analyse en defibrillatie
Als de elektroden geplakt zijn, begint de AED vanzelf met een analyse van het hartritme van het slachtoffer. Het is belangrijk dat niemand het slachtoffer aanraakt tijdens deze analyse. Een volautomatische AED kan na de analyse direct besluiten een schok toe te dienen. Het geven van een schok wordt dan door de AED aangekondigd. Bij een semi automatische AED moet u op een knop drukken om de schok toe te dienen. Het kan ook zo zijn dat het apparaat na de analyse zegt dat een defibrillatie niet nodig is.
Stap 5: Verder met de reanimatie
Na het eventueel toedienen van een schok is het belangrijk dat de reanimatie door middel van hartmassage en beademing verder opgepakt wordt. Na nogmaals twee minuten reanimeren voert de AED weer een analyse uit en wordt er mogelijk (nogmaals) een schok toegediend. Dit proces herhaalt zich totdat de hulpdiensten gearriveerd zijn en de reanimatie overgenomen wordt door de ambulancemedewerkers.
Adequaat handelen = (kennis + ervaring) x herhaling
Altijd adequaat handelen? Volg een cursus.
Wilt u precies weten hoe u in een noodsituatie moet handelen? Dan is het volgen van een reanimatiecursus of een uitgebreidere EHBO-cursus of bhv training aan te raden. In zo’n cursus bij FeniksGroup oefent u de praktische vaardigheden die nodig zijn om goed te kunnen handelen. Wil je zelf al aan de slag? Dan kun combineer je met onze bhv e-learning cursus gemakkelijk zelfstudie met een interactieve praktijkdag bij de FeniksGroup. Wilt u meer informatie hebben over de verschillende trainingen? Neem dan contact met ons op. Zo zorgen we ervoor dat u goed voorbereid bent op een noodsituatie.
6 april, 2022
Delen mag, graag zelfs!
Wil je meer informatie over onze opleidingen, of heb je een andere vraag?
Vul vrijblijvend het formulier in, dan nemen we z.s.m contact met je op!
Je geeft hierbij toestemming aan FeniksGroup om vrijblijvend contact met je op te nemen. Jouw gegevens worden niet met derden gedeeld.
Wil jij de nieuwste veiligheidsinzichten in je mailbox ontvangen?
Meldt je gratis aan!
Geen spam. Je kunt op elk moment afmelden.